divendres, 5 de febrer del 2010

Teresa la boja

Qui guarda un remot record d'ella diu que li agradava contar rondalles als menuts i històries d'amor impossible als grans. El seu nom complet fou Teresa Mora Ferrándiz i va nàixer a Alcoi sobre el 1900. Uns anys abans, els seus pares i dos germans més havien baixat de Guadalest a la ciutat per treballar en les fàbriques de paper i tèxtil. S'instal·laren al carrer Algezares, prop del Molinar i allí el matrimoni va tindre altres tres fills: Isidre, Teresa i Milacre.


 

La vida de la família degué gravitar al voltant de les fàbriques. Era una vida precària, amb unes condicions sanitàries i una alimentació deficients, jornades esgotadores, treball infantil i salaris baixos. Possiblement l'única manera que va trobar Teresa d'escapar de tot allò va ser la imaginació, la beneïda mania d'inventar-se històries. Amb el pas dels anys, el personatges i situacions de les rondalles o del melodrama anaren colonitzant la seua experiència fins a conformar un imaginari particular poblat per princeps casats amb camperoles i vampireses perdudament enamorades de milicians anarcosindicalistes amb modals de James Cagney. En el fons, Teresa sempre volgué ser Gloria Swanson.

Una vegada desaparegut el suport familiar Teresa – que ja era Teresa la boja- es va dedicar a vagar pels carrers de l'Alcoi de la posguerra vestida de manera estrambòtica per a escàndol de la beateria local. Finalment, algú la va compadir i li va permetre instal·lar-se a un cobert del Mas de Sta Llúcia, prop de Concetaina. Allí va morir el 14 d'abril de 1952, reclosa en el seu món d'ombres d'un passat imaginat, a l'igual que la Norma Desmond de Sunset Bulevard.

Però la història de Teresa té un epíleg, una cançó homenatge escrita per un d'aquells xiquets que tant la temien i als qui ella va ensenyar a estimar. L'Homenatge a Teresa d'Ovidi Montllor.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/AbnOltRzmh8&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/AbnOltRzmh8&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>